ЕС намалява финансовата помощ за Турция със 75%

Причината - газовия спор в Средиземно море и офанзивата в Сирия

18.01.2020 | 18:09 Редактор: Ивет Арабова
ЕС намалява финансовата помощ за Турция със 75%

През 2020 г. ЕС планира да предостави на Турция само 168 млн. евро помощ, пише германското издание Die Zeit. 75% от първоначално предвиденото за 2020 г. отпускане на средства трябва да бъде преустановено.

Върховният представител по сигурността и вътрешните работи на ЕС Жозеп Борел посочи като причина за това газовия спор в Средиземноморието и военната офанзива на Анкара в Сирия, информира Bloombergtv.bg.

Газовите сондажи на Турция в изключителната икономическа зона в Кипър от гледна точка на ЕС не са законни. Преди два дни турският президент Реджеп Ердоган е обявил, че тази година също ще търси природен газ "възможно най-скоро" в област, договорена с Либия. Освен това съкращаването на средствата е отговор на военното разполагане на Турция в Североизточна Сирия, се казва още в доклада.

Присъединителните преговори се водят от години, ЕС обвинява Анкара в нарушаване на принципа на правовата държава. Съответно плащанията, които първоначално би трябвало да възлизат на 3,5 милиарда евро за периода от 2014 г. до 2020 г., са спорни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК