Правозащитници: Гърция нехае за атаките срещу имигранти

Сред жертвите на нападения има и две бременни жени, полицията съветвала пострадалите да не подават оплаквания.

10.07.2012 | 12:52
Правозащитници: Гърция нехае за атаките срещу имигранти

Местните власти в Гърция масово пренебрегват зачестилите нападения срещу имигранти и дори съветват жертвите да не подават жалби, сигнализира правозащитната организация Human Rights Watch във вторник. В южната ни съседка има множество нелегални пришълци от Азия и Африка, които използват страната като вход към Европейския съюз. Според някои от местните хора обаче имигрантите увеличавали престъпността и живеели на техен гръб. .

Имигранти и търсачи на убежище са алармирали Human Rights Watch, че не смеят да ходят в определени части на Атина заради страх от нападения - често от облечени в черно организирани групи. Правозащитниците имат данни за 59 души, жертва на раситско нападение през последните две години. Сред пострадалите има и две бременни жени.

Жертвите често са били съветвани от полицията да не подават жалби, а някои от тях дори са били предупреждавани, че ще бъдат задържани, ако настояват случаят им да бъде разследван. Human Rights Watch има улики, изобличаващи някои от извършителите като членове на неонацистката партия "Златна зора". Крайнодясната формация влезе в парламента на изборите през юни. "Златна зора", която в своята предизборна кампания открито заплаши да изхвърли имигрантите от Гърция, обаче отхвърля обвиненията и отрича да има нещо общо с атаките.