99 души загинаха при наводнения в Южна Русия

В пострадалите райони са потопени близо 5000 къщи.

07.07.2012 | 12:07
99 души загинаха при наводнения в Южна Русия

(Обновена в 17.20)

Поне 99 души са загиналите до момента вследствие на причинените от проливни дъждове наводнения в Краснодарски регион, Южна Русия. Това съобщи за Интерфакс представител на оперативния щаб на руското вътрешно министерство. „По данни към 17.30 московско време загинали са 99 души.

Най-много жертви има в Кримския район - 88 души. Девет души са станали жертва на стихията в руския черноморски курорт Геленджик и двама в Новорисийск, заяви източникът.

Сред загиналите в Кримския регион има и 10-годишно дете.

Приливната вълна заля градовете през нощта. Стигала е до 7 метра и откъртвала големи парчета асфалт.
За един ден там се изля дъжд колкото е двумесечната норма.

Заради пороите черноморското пристанище Новоросийск ограничи товарните операции. Компанията "Транснефт" обяви, че спира доставките от този порт заради буря.

Полицията увеличава присъствието си, за да предотврати действия на мародери", се казва в съобщение на властите.

Регионалната администрация обяви, че 13 000 души са засегнати от стихията. Губернаторът на Краснодарския край Александър Ткачов обяви, че стихията е нанесла щети на над 5000 жилищни сгради.

Вицепремиерът на Русия Олга Голодец съобщи, че ще бъдат евакуирани 400 деца от оздравителен лагер в района на бедствието. Там в момента са настанени 7000 деца.

Метеоролозите предупреждават, че до края на деня в Краснодарския край ще има отново силни дъждове, градушка и бури с ветрове със скорост до 20 метра в секунда.