Русия е „за“ правителство на националното единство в Сирия

Иран изрази желание да участва активно в преговорите за ново управление в Сирия.

28.06.2012 | 16:47
Русия е „за“ правителство на националното единство в Сирия

Русия и другите големи сили подкрепиха плана на Кофи Анан за съставяне на правителство на Националното единство в Сирия.
Предложението на ООН е правителството да включва членове на сегашното управление, представители на опозицията и други, но не и хора, "чието участие или присъствие би застрашило надеждността на прехода или би навредило на изгледите за помирение и стабилност". В предложението не се посочва изрично, че настоящият сирийски президент не може да участва в правителство на Националното единство. И докато западната дипломация вижда бъдещия кабинет без него, позицията на Русия по въпроса остава неясна. Темата ще бъде обсъдена на среща на Съвета за сигурност, която ще се проведе в събота в Женева. Междувременно Иран изрази желание да участва активно в преговорите за Сирия, по предложения от Анан план.
Иранският посланик в ООН Мохамед Хазаи   подчерта ключовата роля на страната в региона.
„Ако някои страни не искат да се възползват от нашето влияние и конструктивна роля, това е техен проблем и е нов признак за пренебрегване на реалностите. Така че според мен решението на сирийската криза е сътрудничество между всички,“ коментира Хазаи.
В сряда президентът Башар Ал Асад призна, че Сирия се намира в състояние на война.