fallback

Самарас пропуска срещата на върха на ЕС заради очна операция

Гръцкото правителство планира намаляване на данъците и замразяване на съкращенията.

24.06.2012 | 14:45

Новият премиер на Гърция Антонис Самарас ще пропусне насрочената за следващата седмица среща на европейските лидери, предаде  BBC, позовавайки се на думите на говорител на правителството. В събота Самарас премина през рутинна операция заради проблем с отлепване на ретината. Операцията е била успешна, но лекарите категорично са забранили на новия гръцки премиер да лети.

През следващата седмица в Атина трябваше да пристигнат и представители на тройката проверяващи от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Поредният отчет обаче ще бъде направен най-рано в началото на юли, коментират запознати.

Гърция е под огромен международен натиск по отношение на спазване  на условията по спасителния пакет.  

В същото време новото коалиционно правителство предложи дръзки фискални мерки, които вероятно ще срещнат съпротивата на кредиторите. В икономическата програма на „Кабинета Самарас” е заложено намаляване на данъци, допълнително подпомагане на бедните и безработните, замразяване на съкращенията в публичния сектор и две години повече за намаляване на бюджетния дефицит, съобщи Reuters. Правителството планира да направи опит да предоговори част от спасителната помощ в размер от 130 милиарда евро.

Други предложения, заложени в икономическата програма, са намаляване на данъка добавена стойност от 23 на 13% за ресторантьори и фермери и замразяване на съкращенията в бюджетния сектор.

Програмата за реформи на Гърция ще бъде централната тема на срещата на лидерите от ЕС в Брюксел в четвъртък. Вместо Самарас на срещата ще присъства външния министър Димитрис Аврамопулос.

fallback
Още от Свят
fallback