Мексиканската полиция арестува продавач на коли вместо син на наркобос

Управляващите определиха ареста като един от най-значимите от години насам.

23.06.2012 | 15:04
Мексиканската полиция арестува продавач на коли вместо син на наркобос

Мексиканското правителство призна, че е допусната грешка при идентификацията на арестувания син на един от най-издирваните наркобосове в страната. Вместо сина на Хоакин Гусман Лоера, „Ел Чапо” мексиканските спец части е арестувала търговец на коли, предаде BBC. В четвъртък властите шумно обявиха пред медиите, че са задържали мъж на име Хесус Алфредо Гусман, сочен за син на лидера на една от най-влиятелните наркогрупоривки в страната.

Впоследствие се оказало, че задържаният мъж е Феликс Белтран Леон – продавач на коли. Управляващите определиха ареста като един от най-значимите от години насам.

„Ел Чапо” е в неизвестност от 2001, след като успя да избяга от строго охраняван затвор. Ръководеният от него наркокартел „Синалоа” контролира каналите за разпространение на кокаин, марихуана и амфетамини от Мексико към САЩ.

През 2009 списание Forbes нареди Хоакин Гусман в класацията на най-богатите и влиятелни хора на планетата. Личното му състояние тогава е оценено на 1 милиард долара при среден годишен оборот от 7.8 милиарда на водения от него наркокартел.