Гърция има правителство

Лидерът на "Нова демокрация" Андонис Самарас вече положи клетва като министър-председател.

20.06.2012 | 17:45
Гърция има правителство

Гърция най-сетне има правителство за успокоение на жителите си, на кредиторите и на европейските политически лидери. Андонис Самарас, председател на спечелилата изборите "Нова демокрация", вече положи клетва като министър-председател, след като няколко часа преди това се споразумя с колегите си Евангелос Венизелос (ПАСОК) и Фотис Кувелис ("Демократична левица") за формиране на тристранна управляваща коалиция на партиите, подкрепящи европейския спасителен план.

Веднага след церемонията Самарас заяви, че неговото правителство ще направи всичко възможно, за да извади гръцкия народ от кризата. „Ще работим неуморно, за да вдъхнем надежда на хората“ каза Самарас.

Лидерът на "Демократична левица" Фотис Кувелис обяви, че все още има да се доуточняват някои подробности, но партията му със сигурност ще подкрепи новото правителство.

Председателят на ПАСОК Евангелос Венизелос обяви, че първата задача на новата власт ще е да състави работна група, която да преговаря за облекчаване на някои условия по договорения с ЕС и МВФ спасителен план, на стойност 130 млрд. евро. "Следващите няколко седмици ще са от съдбовно значение", заяви Венизелос, който бе министър на финансите в предишното служебно правителство.

Коалицията на радикалната левица (Syriza), която остана втора на изборите, отсега се заканва да се противопоставя остро на решенията на новото управление, съобщават кореспонденти на Би Би Си.