Ватиканът обвини медиите, че работят за Дявола

Журналистите се мъчат да имитират Дан Браун, твърди държавният секретар кардинал Бертоне.

18.06.2012 | 18:59
Ватиканът обвини медиите, че работят за Дявола

Ватиканът обвини медиите, че имитирали нашумелия писател Дан Браун покрай избухналия скандал VatiLeaks. Според кардинал Тарчизио Бертоне, втори в църковната йерархия след самия папа, скандалът е опит на Дявола да дестабилизира Римокатолическата църква.

VatiLeaks започна през януари, когато в интернет бяха публикувани някои твърде деликатни документи, засягащи църковните дела. Личният иконом на папа Бенедикт ХVІ бе арестуван, след като поверителни писма на папата бяха открити в апартамента му.

В интервю за католическото списание Famiglia Cristiana Бертоне, който е държавен секретар на папската държава, окачестви тези разкрития като лъжи, идващи "от Дявола". Той упрекна пресата, че "съзнателно игнорира" всичко хубаво, което върши църквата, и набляга само на скандалите.

"Много журналисти просто се мъчат да имитират Дан Браун", твърди Бертоне. Браун си спечели ненавистта на католиците с бестселърите "Шестото клеймо" и "Шифърът на Леонардо", в които някои католически институции са представени в твърде негативна светлина.

Италиански репортери обаче възразиха остро на кардинала и му припомниха, че скандалът тръгна от едно писмо до папата, в което известен архиепископ се оплаква от ширещата се из Ватикана корупция. В изтеклите документи има ясни намеци за източване на църковни средства чрез надуване на цени от доставчиците, както и свидетелства за ожесточени вражди между кардиналите и битки за контрол над банката на Ватикана.

От папската канцелария отхвърлиха като лъжа и твърдението на Еторе Тедески, бившия шеф на Ватиканската банка, че бил отстранен, понеже настоял за повече прозрачност. Според кардинал Бертоне Тедески е освободен, понеже се доказал като неефективен мениджър.

Идния месец специалната служба за борба с прането на пари към Съвета на Европа ще публикува доклад дали Ватиканът, който е суверенна държава, се съобразява с международните финансови регламенти.