Урсула: Няма време за цялостна сделка между ЕС и Лондон

Тя посочи, че двете страни ще трябва да изберат върху какво по-конкретно да се съсредоточат

08.01.2020 | 17:19 Редактор: Ралица Братанова
Урсула: Няма време за цялостна сделка между ЕС и Лондон

Няма достатъчно време за договаряне на всички аспекти на бъдещите отношения между Европейския съюз и Великобритания до края на тази година, така че и двете страни ще трябва да изберат върху какво по-конкретно да се съсредоточат, заяви в сряда ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен посочи, че за ЕС приоритет е поддържането на целостта на единния пазар на блока и на неговия митнически съюз. 

"Не може да има компромис по този въпрос", каза тя в своя лекция преди срещата ѝ с британския премиер Борис Джонсън, на която за да постави основата за разговорите за бъдещите отношения, след като Великобритания напусне ЕС на 31 януари, пише БНР.

Макар че след края на месеца Великобритания вече няма да бъде официално член на ЕС, тя ще остане обвързана с всички правила на блока и ще плаща своя дял в бюджета на ЕС до края на настоящата година.

Ако обаче Лондон не поиска удължаване на преходния период след края на 2020 година, търговските отношения между ЕС и Великобритания от началото на следващата година ще се ръководят или според правилата на Световната търговска организация, или от каквото и да било двустранно споразумение, което бъде договорено до 31 декември.

Британското правителство показва ясно, че не иска удължаване на преходния период.

"Без удължаване на преходния период след 2020 година не можете да очаквате да постигнете съгласие по всеки един аспект от новото ни партньорство. Ще трябва да има някакви приоритети", посочи шефът на ЕК.

Урсула фон дер Лайен отбеляза, че за да се запази възможно най-близко новото партньорство, Великобритания ще трябва да продължава да спазва голяма част от правилата, с които е обвързана към момента като член на ЕС.

"Без свободното движение на хора не може да има свободно движение на капитали, стоки и услуги", каза Фон дер Лайен. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК