„Нова демокрация“ печели изборите в Гърция

Syriza призна поражението си, започнаха маневрите за правителство.

18.06.2012 | 07:43
„Нова демокрация“ печели изборите в Гърция

(Обновена в 10.05)

Гръцката дясна партия „Нова демокрация“ печели парламентарните избори и ще има възможността да сформира коалиционно правителство със социалистите от ПАСОК, показва първата официална оценка от министерството на вътрешните работи в Атина.

Според данните на ведомството проевропейската партия има подкрепата на 29.96% от избирателите, което й дава право на 130 места в 300-местния парламент. Лявата радикална коалиция Syriza е спечелила 26.65% от гласовете, или 71 депутатски мандата.

ПАСОК се нареждат на трето място с 12.46% и 33 места в парламента.

В парламента ще влязат още четири партии - Националистическата десница – Независими гърци получават 20 места в парламента, а неонацистите от Златна зора – 18 народни представители. Демократичната левица има малко над 6 на сто подкрепа, а Гръцката комунистическа партия – 4.49 на сто, което им осигурява съответно 16 и 12 депутати.

Говорител на Syriza заяви късно снощи, че партията няма да се възползва от мандат за съставяне на правителство, а лидерът Алексис Ципрас е поздравил консерваторите. Това е фактическо признаване на победата на Самарас, както и начало на сложни комбинации и маневри между партиите за това какъв да е съставът на бъдещата управляваща коалиция, кой да е премиер и как да се разпределят постовете в кабинета.

Победителите са под силен външен натиск от страна на Европейския съюз да представят коалиционно споразумение в следващите 48 часа.