В Италия очакват нови силни земетресения

Oценката е на Комисия по рисковете в страната.

09.06.2012 | 10:46
В Италия очакват нови силни земетресения

Земетресение с магнитуд 4.5 е разтърсило тази нощ отново североизточна Италия, като епицентърът му е бил в района на град Барчис, в провинция Порденоне, в областта Фриули-Венеция-Джулия, съобщават италианските електронни издания, цитирани от БТА.

Във връзка със силните трусове от последния месец в италианския министерски съвет беше представен доклад за сеизмичната активност в Северна Италия. Според оценката на Комисията по рисковете има опасност от нови силни трусове в областта между градовете Финале Емилия, в провинция Модена във вече засегната област Емилия-Романя, и Ферара, провинциален център в Емилия-Романя. В доклада се посочват и рискове за трусове по периферията на засегната област и се предупреждава,  че епицентровете на земетресенията "се изнасят" и на изток.

В същото време от публикация на в. „Кориере дела сера”  стана ясно, че силният трус в Емилия-Романя не е бил чак толкова неочакван, защото още през 2007  година двама италиански учени са предупредили за подобна опасност.  Тогава Дарио Камуфо, климатолог от Института за атмосферни и климатични изследвания в Падуа, и Еудженио Карминати, сеизмолог към научния факултет на университета Сапиенца в Рим, са предупредили за силно земетресение в град  Мирандола, в провинция Модена, в областта Емилия-Романя. Те са посочили, че там може да има трус с магнитуд 6.2. На 29 май там трусът беше с магнитуд от 6-а степен, т.е. близка до прогнозираната.