5.8 по скалата на Рихтер разтърси Северна Италия

Загинали са 15 души.

29.05.2012 | 11:01
5.8 по скалата на Рихтер  разтърси Северна Италия

(Обновена в 18:30)

Петнадесет души загинаха след земетресение от 5.8 по скалата на Рихтер в Северна Италия, регистрирано рано тази сутрин. В следобедните часове е усетен и вторичен трус от 5.6 по Рихтер, съобщиха местните медии. Епицентърът е около град Модена на дълбочина от 9.6 километра. Трусовете са усетени и в Централна Италия.

Всички загинали са в района на епицентъра, съобщи BBC. Три от жертвите са били в индустриална сграда, която се срутила в Медола. Други трима са загинали в Сан Феличе, двама в Мирандола и един в Кавезе.

„Ситуацията е много сериозна. Има хора, които останаха под развалините,“ заяви пред местни медии кметът на Сан Феличе сул Панаро Алберто Силвестри. Обществените сгради са евакуирани.

Премиерът Марио Монти увери, че държавата ще направи всичко възможно, за да могат засегнатите да се върнат в най-скоро време към нормалния си начин на живот.

Седем души загинаха при земетресението от 20 май, което беше със  сила от 6 по Рихтер. Тогава около 7 хиляди души не спаха в домовете си. Само в земеделието отчетоха щети от над 200 милиона евро, съобщи BBC. Според AFP част от повредените тогава сгради, сега окончателно са се срутили.

Същевременно в Перник бе регистрирано вторично земетресение с магнитуд 3.8 по скалата на Рихтер. To бе усетено и в София.

Епицентърът е на около 20 км в югозападна посока от столицата. Няма данни за жертви и нанесени материални щети. Няма връзка между земетресенията в България и Италия, заяви директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН Николай Милошев. Пред Дарик радио той подчерта, че и двата труса са вторични.

Заради трусовете, матурите които се провеждаха в Перник и Радомир бяха прекратени, а местните власти са евакуирали обществените сгради.

Впоследствие учениците са се върнали в класните стаи, за да приключат изпита, като само в едно училище той не е завършил. "Учениците няма да повтарят матурата в следващите дни", допълни министърът на образованието Сергей Игнатов.