Поредни сблъсъци между демонстранти и полиция в Париж

24-ти ден Франция е парализирана от стачка срещу пенсионната реформа

28.12.2019 | 21:30 Редактор: Кристина Крумова
Поредни сблъсъци между демонстранти и полиция в Париж

24-ти ден Франция е парализирана от стачка срещу пенсионната реформа. Този път към протестиращите профсъюзи се събраха и членове на движението на "жълтите жилетки", които днес провеждат последния си съботен протест за 2019 година. Сблъсъци между полиция и радикални привърженици на "жилетките" избухнаха на демонстрациите днес.

Коледните и новогодишните празници са истинско изпитание за жителите и гостите на Париж тази година. С наближаването на новогодишната нощ стачната вълна е на път да постигне нов рекорд и да продължи по-дълго от транспортните протести през 86-та и 87-ма година, които продължиха 28 дни.

Следващата среща на профсъюзни и работодателски организации е планирана за 7 януари. Още по обяд около 300 активисти на движението "Жълти жилетки" тръгнаха от площада на Борсата и се вляха в демонстрацията на профсъюзите. Радикално настроени младежи, облечени в черни дрехи и криещи лицата си под маски започнаха да замерят полицията с камъни в близост до центъра Помпиду и запалиха огън с полицейските ограждения, съобщи БНР.

Органите на реда използваха сълзотворен газ, за да потушат безредиците. За пътниците транспортната обстановка остава усложнена, макар да се движат с 20% повече влакове от предишните дни.

След продължило с дни мълчание хората очакват с голямо нетърпение новогодишното обръщение на 31 декември на президента Еманюел Макрон.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК