Руски военен самолет се запали при аварийно кацане в Чехия

Шестима от двадесет и трима военни са ранени.

23.05.2012 | 16:48
Руски военен самолет се запали при аварийно кацане в Чехия

Шестима души са ранени при аварийно кацане на руски военен самолет Ан-30 на чешкото летище в град Часлав, съобщи РИА Новости, позовавайки се на информация на чешката агенция ЧТК. Часове по-рано беше разпространена информация за 19 ранени. Пострадалите са петима руснаци и един чех. На борда на самолета са били 23 души- 14 руснаци и 9 чехи. При приземяването самолетът се е запалил.

Самолетът е изпълнявал наблюдателна мисия в рамките на „Открито небе“.  Ан-30 е самолет за въздушно наблюдение и фотография. Максималната тежест, която може да издържи е 23 тона. Разработен е на базата на пътническия самолет Ан-24.
Договорът за Открито небе е сключен през 1992 в Хелзинки от 27 държави-участнички в Организацията по безопасност и сътрудничество в Европа. Целта на споразумението е да укрепи взаимната помощ и доверие като предостави на страните-членки възможност за открито събиране на информация за въоръжените сили и дейности, които са им необходими.

Подписалите документа имат право да извършват проучвателни полети над въздушното пространство на останалите държави. Към този момент документа са подписали 34 държави. Русия ратифицира споразумението на 26 май 2001.