Лондон прекрати разследването срещу OneCoin

Преди 4 години полицията е оттеглила забраната си средства на OneCoin да бъдат прехвърляни от Великобритания към България

25.12.2019 | 17:26 Редактор: Василена Василева
Лондон прекрати разследването срещу OneCoin

Полицията на Лондонското сити е прекратила разследването срещу базираната в България фирма OneCoin, съобщава вестник The Times, цитиран от Investor.bg. Въпреки че няма арести и не са събрани достатъчно доказателства, изданието припомня, че в огромната финансова пирамида от Великобритания са били измъкнати милиони паунди и изпратени към България. Схемата с  криптовалута е създадена от българката Ружа Игнатова.

От британската полиция са потвърдили пред The Times, че не са открити „достатъчно доказателства в подкрепа на наказателно преследване срещу физически лица, базирани в Обединеното кралство“. Не са повдигнати никакви обвинения, не са издадени никакви заповеди за задържане. 

Според информация от американското правосъдно министерство Игнатова и брат ѝ Константин са натрупали над 3 млрд. долара чрез измами. Малка част от тази сума е инвестирана в имоти в България. Официално Ружа Игнатова се издирва от 2017 година. Неофициално 40-метровата ѝ яхта "Давина", за 15 млн. евро, кръстосвала Черно море цяло лято. 
Според публикацията в The Times преди 4 години полицията е оттеглила забраната си средства на OneCoin да бъдат прехвърляни от Великобритания към България.

Прокуратурата в САЩ все още издирва Игнатова 39-годишната. Преди месец нюйоркски адвокат беше осъден за пране на пари и банкова измама заради операции, свързани с OneCoin. Според американското обвинение OneCoin е "компания за криптовалута за много милиарди долари, основана изцяло върху лъжа и измама".
Според финансови консултанти хората, инвестирали във фалшивата криптовалута, трябвало да се усъмнят още в самото начало заради високата първоначална вноска и обещанието да си върнеш инвестицията посредством вноската на други хора. Това е сигурен белег, че става дума за пирамида.

Адресът на OneCoin в България е на емблематичния площад "Славейков". Сградата е закупена от Ружа Игнатова през 2014 година за 3,7 млн лв. Инвестициите ѝ в скъпо недвижимо имущество продължават само на метри от сградата на парламента с имот за 5 млн. евро.

Специалисти по борба с финансови измами, цитирани от вестника критикуват полицията на Лондонското сити, че "не е разследвала адекватно, а вероятно и изобщо не е направила нищо", оставяйки американците да водят в разследването.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК