Гърция мисли за експертно правителство?

Лидерите на основите политически сили се обединиха около твърдението, че напускането на еврозоната би навредило на страната.

11.05.2012 | 08:12
Гърция мисли за експертно правителство?

Плахи надежди се прокраднаха, че Гърция все пак ще успее да формира коалиционно правителство. Това стана след среща на лидерите от ПАСОК и Демократичната левица- Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис. 
„За всички наближава часът на истината“, предупреди Кувелис, който досега заемаше дистанцирана позиция по отношение на участие в правителството. Той предложи създаването на общопартийно правителство, съставено от авторитетни политически фигури, които ще отразяват и уважават посланието от последните избори. Призивът му, насочен към радикалната левица СИРИЗА и Нова демокрация, съдържаше и важно уточнение. Мисията на това правителство ще бъде да задържи страната в Европейския съюз и еврозоната и постепенно оттегляне от меморандума с ЕС и МВФ, поясни Кувелис. Подобни коментари направиха и лидерите на  ПАСОК Евангелос Венизелос и на радикалната левица "СИРИЗА" Алексис Ципрас.
По думите на Ципрас пред Associated press  евентуално излизане на Гърция от еврозоната би наредило и на страната, и на целия Европейски съюз. Ципрас обаче уточни, че наложените в рамките на спасителните споразумения мерки за икономии са твърде строги и трябва да бъдат променени.