14 000 маршируваха в Москва за Деня на победата

Русия има морално право да отстоява позициите си, категоричен е Владимир Путин.

09.05.2012 | 14:23
14 000 маршируваха в Москва за Деня на победата

Русия отбеляза годишнината от края на Втората световна война и победата над фашизма с традиционен военен парад. Повече от 14 000 войници маршируваха на „Червения площад”.

По традиция танкове и ракетни установки бяха показани по време на демонстрацията. За разлика от други години, този път бойните самолети останаха на земята, а в небето над Москва се показаха само няколко транспортни хеликоптери.

„Нашата страна пое най-тежкият удар на нацистка Германия. Това ни дава моралното право да отстояваме позициите си”, заяви Владимир Путин буквално часове след като встъпи в третия си президентски мандат.

Демонстрацията на сила идва в момент на ново ескалиране на недоволството срещу избора на Путин. По време на  протест по-рано днес бе арестуван опозиционният блогър Алексей Навални. От ареста той написа в Twitter , че няма да си е в къщи по време на празника, но поздравява целия руски народ и отдава почит на дядо си – герой от Втората световна война.

Според изчисления на руските историци, повече от 26 милиона съветски граждани са загинали по време на фашистката инвазия. 8.7 милиона от тях са били войници.