НАТО се изтегля от Афганистан до края на 2014, обяви Обама

Преговори с талибаните ще има, ако прекратят отношенията си с Ал Кайда, категоричен е президентът на САЩ.

02.05.2012 | 13:19
НАТО се изтегля от Афганистан до края на 2014, обяви Обама

„Трябва да си свършим работата в Афганистан докрай”, заяви американският президент Барак Обама.

По случай годишнината от ликвидирането на Осама бин Ладен той посети Афганистан и подписа ключово споразумение с президента на страната Хамид Карзай. Чрез него се уреждат някои от най-спорните въпроси по отношение на изтеглянето на американските войски от страната.

Според споразумението войските на НАТО трябва да прекратят участието си в бойните операции до 2014. Личният състав трябва да бъде намален до 20 000 войници, които да обучават местната армия и да се включват в операции само при необходимост.

До края на това лято 23 000 от 88 000 американски войници трябва да напуснат страната, а Афганистанската армия да поеме техните задължения.

Обама подчерта, че мирни преговори с талибаните може да започнат, само ако прекратят отношенията си с Ал Кайда.

Докато говореше американският президент, при терористичен атентат в Кабул загинаха седем души, а отговорността бе поета именно от талибаните.

Речта на Барак Обама идва седмица след като започна изборната му кампания. Едно от обещанията преди да бъде избран за президент бе да прекрати войните в Афганистан и Ирак.

От едната страна американските войски вече са изтеглени, а в Афганистан Обама иска да демонстрира, че има ясно разчетен план да прекрати войната в близко бъдеще, коментира BBC.