Пред разпад ли е управляващата коалиция в Германия?

Социалдемократите ще настояват за отстъпки от партията на Меркел

14.12.2019 | 15:51 Редактор: Ивет Арабова
Пред разпад ли е управляващата коалиция в Германия?

Социалдемократическата партия на Германия си избра ново ръководство, което обещава да фокусира предимно върху леви политики. Освен това формацията ще настоява за отстъпки от страна на коалиционния им партньор в управлението – Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, пише Bloomberg.

Ако ХДС не изпълни исканията на социалдемократите, има голяма вероятност широката коалиция в Германия да се разпадне. Това би довело до политическа криза в най-голямата икономика в Европа.

Коалиционните лидери ще се срещнат преди Коледа, за да обсъдят кои искания на социалдемократите могат да бъдат изпълнени, за да останат в правителството. Ако двете страни постигнат консенсус за продължаване на преговорите, ще отнеме седмици или дори месеци, докато се стигне до някое конкретно решение.

Към момента двете формации изглеждат силно отдалечени една от друга. Исканията на новите лидери на Социалдемократическата партия Норберт Валтер-Борянс и Саскя Ескен надвишават далеч предварителното споразумение между партиите преди формирането на широката коалиция. Поради това е почти невъзможно ХДС да изпълни всички желания на партньора си.

Цялата статия четете на Bloombergtv.bg.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК