Испания, Италия и Португалия увеличиха инвестициите в облигации

Решенията пренасочват рисковете от фалит на правителствата от частните кредитори към данъкоплатците.

18.04.2012 | 15:30 Редактор: Вероника Денизова
Испания, Италия и Португалия увеличиха инвестициите в облигации

Само за два месеца испанските, италианските и португалските банки са увеличили с близо една четвърт инвестициите си в облигации, емитирани от собствените им държави. Предприетите покупки пренасочват част от рисковете от фалит на някои правителства от частните кредитори към европейските данъкоплатци, посочва Bloomberg.

Испанските банки са увеличили инвестициите в облигации с 26% до 220 милиарда евро в края на януари. Покупките в италиански ДЦК от местните банки пък са скочили с 31% до 267 милиарда евро. Вложенията на ирландските банки в местни облигации са нараснали с над 20 на сто от декември до февруари.

В същото време германските и френските финансови институции са орязали с близо 50% инвестициите си в местни облигации и в такива на Гърция, Испания и Ирландия, сочи статистиката. Анализаторите подчертават, че това оставя местните фирми на прага на преструктуриране, подобно на това в Гърция, като от друга страна води и до загуби за ЕЦБ. Колкото повече банки спират да купуват чужди облигации, толкова по-често ЕЦБ се намесва във финансирането, коментира белгийският анализатор Гунтрам Уолф.

Скокът в закупуването от страна на испанските и италианските банки на местни облигации е резултат от отпуснатите от ЕЦБ дългосрочни заеми за близо 1 трилион евро. Средствата предоставиха необходимата ликвидност на финансовите институции и в момента се използват за закупуване на ДЦК. Първата серия дългосрочни заеми в размер на 489 милиарда евро беше отпусната на 21 декември. На 29 февруари последва втора серия бързи пари за банките в размер на 530 милиарда евро.

Банките в Испания, Португалия, Ирландия, Гърция и Италия са заели общо 715 милиарда евро от програмите за спешно финансиране на ЕЦБ, сред които е и операцията за дългосрочно евтино финансиране.

Ирландските и гръцките банки са заели още 83 милиарда евро от централните банки на техните страни, обобщава Bloomberg.