Турция определи резолюцията на Сената на САЩ за арменския геноцид като политическо шоу

Турският външен министър написа в Twitter, че използващите историята за политически цели, са страхливци

14.12.2019 | 09:40 Редактор: Юлия Христова
Турция определи резолюцията на Сената на САЩ за арменския геноцид като политическо шоу

Турция определи приетата от американския сенат резолюция за признаване на арменския геноцид като политическо шоу. Външният министър Мевлют Чавушоглу подчерта, че документът няма обвързващ юридически характер и валидност. 

Турският външен министър написа в Twitter, че тези, които използват историята за политически цели, са страхливци. По думите му това е срамен пример за политизиране на историята.

Решението и приетите от Сената санкции срещу Турция застрашават бъдещето на двустранните отношения между Анкара и Вашингтон, предупреди също в социалната мрежа ръководителят на Дирекцията по комуникации на турското президентство Фахреттин Алтун.

Турският президентски говорител Ибрахим Калън пък посочи, че "това юридически нищожно решение няма да засегне турската справедлива и решителна позиция по политически, военни или икономически въпроси“.

Като разрушителен опит, насочен да навреди на опитите за развитие на двустранните отношения, пък определя приетото решение позицията на турското външно министерство.

Всички партии в турския Меджлис, с изключение на борещата се за правата на малцинствата прокюрдска Демократична партия на народите, също осъдиха гласуваното решение, пише БНР.

В последния месец след срещата между президентите Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган, група републикански сенатори блокираха приемането на резолюцията. Преди два дни обаче сенатската Комисия по външна политика одобри пакет от санкции срещу Турция, които ще бъдат гласувани в Сената. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК