Япония влива 60 милиарда долара в МВФ

Официално помощта ще бъде предложена на срещата на Г-20 по-късно тази седмица.

17.04.2012 | 17:56
Япония влива  60 милиарда долара в МВФ

Япония ще се опита да предпази световната икономика от задълбочаващата се дългова криза в Европа като предостави 60 милиарда долара на Международния валутен фонд. Новината съобщи финансовият министър Юн Азуми. Той изрази надежда, че и други страни ще последват примера на Япония в кампанията по увеличаване на ресурсите на фонда. Според Азуми въпреки, че европейската дългова криза е далеч от критичните си нива през 2011, ситуацията не е оптимистична. Проблемите с дълга в Европа, се отразяват и на азиатските страни, коментира Азуми.
С предложението си Япония става най-големият донор на МВФ, извън Европа, подпомагайки кампанията на Кристин Лагард за увеличение на средствата във фонда. Целта е ресурсите на институцията да бъдат повишени с поне 400 милиарда долара чрез помощ от правителства, частни кредитори и Световната банка. САЩ обявиха, че предпочитат да не се ангажират в кампанията, докато ключови икономики като Китай, Бразилия и Русия засега се въздържат от отговор.
Надеждите на анализаторите остават насочени към срещата на Г-20, когато се очаква повечето страни да обявят, че ще се включат в подпомагането на МВФ.