Десетки са задържани след безредици в Македония

Бившата югославска република е на ръба на етнически конфликт.

17.04.2012 | 08:27
Десетки са задържани след безредици в Македония

Десетки са задържани, след като протест в Скопие прерасна в сблъсъци с полицията. Арестуваните са предимно младежи, а причината за бунтуването им е жестокото убийство на петима македонци миналата седмица.

Призивите за залавянето на убийците прераснаха в обидни скандирания срещу албанците.

Най-сериозните сблъсъци бяха пред сградата на правителството, като се съобщава за ранени полицаи, счупени прозорци и много други погроми.

Македония бе потресена от жестокото убийство на четирима младежи на възраст между 18 и 20 години. Те бяха намерени убити край язовир Железара, а на няколко метра от тях полицията намери тялото на друг 45-годишен мъж. Предполага се, че той е станал свидетел на убийството и впоследствие ликвидиран.

Македонската преса веднага раздуха скандала, като се появиха предположения, че убийците са албанци и са избягали в Косово.

Същевременно в края на февруари македонски полицай застреля двама албански младежи в Гостивар, което предизвика протести на албанците и сблъсъци в цялата страна.

Сърбия чрез вътрешния си министър предложи помощ на Скопие. Ивица Дачич е кандидат за президент и според мнозина анализатори той се опитва да се възползва от ситуацията.