Норвегия гони чуждите просяци

Нов закон ще позволява на полицията да депортира чуждестранните граждани, които живеят от милостиня.

14.04.2012 | 10:53
Норвегия гони чуждите просяци

Норвежкото лявоцентристко правителство планира да прокара в парламента закон, който ще позволи на полицията да депортира чуждестранни просяци, заподозрени, че са част от организирани престъпни групи или че са жертви на трафик на хора, съобщава електронното издание www.newsinenglish.no, цитирано от БТА.

Предложението е реакция на правителството заради големия брой просяци, пристигнали в Норвегия през последните години, главно от Румъния и България.

Приетите преди това закони срещу просията бяха отменени през 2006 и така изкарването на пари от милостиня си остана законно в Норвегия.

След приемането на България и Румъния в Европейския съюз, оплакванията в Норвегия срещу просяците от тези страни зачестиха, тъй като са възприемани като агресивни и често се оказват  част от организирани престъпни мрежи.

Министърът на правосъдието на Норвегия Грете Фарему подчерта, че просенето като цяло ще остане законно в Норвегия и, че новият закон няма да прави разделение между норвежци и хора с друга националност.

Проектозаконът е едно от 35-те предложения, които са част от нов план за борба с трафика на хора, припомня електронното издание.