fallback

Обама изпреварва Ромни със 7% в състезанието за Белия дом

Кандидатът на републиканците все повече консолидира партията около своята кандидатура.

10.04.2012 | 15:28

Ако изборите в САЩ бяха днес, президентът Барак Обама би получил 51% от гласовете. Смятаният за най-вероятен негов съперник Мит Ромни получава подкрепата на 44% от регистрираните избиратели, показват данните от социологическо проучване поръчано от ABC News и Washington Post.

Обама се ползва с голямо доверие сред жените, като 57% от представителите на нежния пол биха го подкрепили за втори мандат.

По-голямата част от мъжете биха подкрепили Мит Ромни, като преднината му е в рамките на осем пункта.

Ромни все още не е спечелил окончателно номинацията в собствената си партия, но според проучването все повече от консерваторите се консолидират зад неговата кандидатура.

Данните от изследването показват, че Обама получава доверие в шест ключови за тези избори въпроси.

Според по-голямата част от анкетираните американсият президент би се справил по-добре във външната политика, защитата на средната класа и решаването на социалните проблеми. Позицията му относно правото на аборт и хомосексуални бракове също се възприема по-добре, отколкото тази на опонента му.

Мит Ромни се смята, че би се справил по-добре само по отношение намаляването на дефицита на САЩ.

Мнозинството също така смята, Барак Обама за по-дружелюбен, по-харизматичен и вдъхновяващ отколкото кандидата на републиканците.

Данните показват тенденция на промяна сред населението на САЩ, коментира ABC. Намалява броят на хората, които смята, че Америка се развива в грешна посока, а повече от половината анкетирани посочват, че икономическата ситуация в региона, в който живеят се подобрява.

При все това данните за Ромни не са чак толкова лоши. Проучването показва, че Ромни води с почти 20% на основния си претендент за номинацията в Републиканската партия Рик Санторъм.

Той увеличава преднината си и сред независимите избиратели, които клонят към десницата, което означава че той може да развие още по-голям потенциал.

Освен това окончателната му победа във вътрешнопартийните избори ще му позволи да се съсредоточи срещу Обама. Ромни разполага с огромен финансов ресурс и добре смазана изборна машина, което неминуемо ще му донесе дивиденти по време на същинската изборна кампания.Изборите за президент на САЩ ще се проведат през ноември тази година.

fallback
Още от Свят
fallback