Национална стачка блокира живота във Франция

Очакват се проблеми с градския транспорт

05.12.2019 | 07:40 Редактор: Василена Василева

Национална стачка блокира Франция. Синдикатите се противопоставят на пенсионната реформа и обявиха, че протестът им ще е безсрочен. В град Нант се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция.

Недоволните граждани излязоха по улиците на над 30 френски града. В най-голямата от години стачка се включиха милиони служители, включително железопътни работници, учители и медици в спешното отделение. В Париж и Нант се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция. 

Стачката бликира движението и градския транспорт във френската столица. Само 16 от линиите на метрото функиционират. Магазини и забележителности бяха затворени. 

Влаковете между Париж, Лондон и Брюксел не извършват курсовете си. Стотици полети също бяха отменени. Простетните шествия са провокирани от пенсионната реформа, предлагана от президента Еманюел Макрон. Властите искат преминаването към универсална пенсионна система, базирана на точки. Това ще сложи край на пенсионните привилегии, от които се възползват редица работници, включително моряци, адвокати и дори оперни певци. Освен това - синдикатите са на мение, че реформата ще принуди хората да се пенсионират по-късно и същевремнно да получават по-ниски пенсии. 

Вижте повече в репортажа!

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК