fallback

Радев: Виждам бъдещето на НАТО като съюз на партньори

Срещата на върха мина под знака на напрежение между страните членки

04.12.2019 | 20:51 Автор: Ралица Братанова

Парите за отбрана за пореден път се оказаха ябълката на раздора в НАТО. По думите на държавния глава Румен Радев увеличението на средствата за сигурност трябва да става чрез прозрачност и ефективност. 

"Не виждам бъдещето на НАТО като съюз между производители и клиенти, а на партньори, които заедно гарантират сигурността си, развиват високи технологии и заедно произвеждат военно оборудване", заяви президентът.

Радев подчерта, че в НАТО се поставят разделителни линии между държавите, които отделят над 2 % от своя БВП за отбрана и тези, които са под 2%, но е нужен дебат и за друго разграничение, което изобщо не се поставя на дневен ред – страните се делят също така на производители и клиенти.

Доналд Тръмп разкритикува страните, които отделят под 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Той дори отправи обвинения към Канада, че не плаща дължимото.

Срещата на върха мина под знака на напрежение между страните членки. Главният секретар на Алианса призова за единство. Той също така коментрира края на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие.

"НАТО реагира на руското разполагане на ядрени ракети със среден обсег по отбранителен и координиран начин. И ние оставаме ангажирани с укрепването на ефективен контрол върху оръжията, разоръжаване и неразпространение", заяви Йенс Столтенберг.

Политиката на Турция и инвазията в Североизточна Сирия също беше акцент. НАТО за първи път официално призна за предизвикателствата, които поставя Китай пред Алианса. 

Генералният секретар на организацията обаче не желае Пекин да бъде посочван като нов противник. 

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback