ЕС блокира сметките на жената на Башар Асад

Тя е сред новите 12 попълнения на черния списък със сирийци с блокирани сметки, сред които е и самия Асад.

23.03.2012 | 17:24
ЕС блокира сметките на жената на Башар Асад

Външните министри на ЕС наложиха забрана за пътуване и замразяване на авоарите на съпругата на сирийския лидер Башар Асад. Тя е сред новите 12 попълнения на черния списък  със сирийци с блокирани сметки, сред които е и Башар Асад. Британски експерти изразиха съмнение, че забраната ще спре първата дама на Сирия да пътува до Обединеното кралство.  Поводът за недоволство срещу нея е не само решението й да застане до съпруга си, но и разкрити имейли, от които стават ясни разходите на президентската двойка в момент на нарастващи кръвопролития в страната.
Писмата, чиято достоверност не е потвърдена , разкриват че Асма Асад продължава да пазарува луксозни стоки онлайн в разгара на бунтовете в страната. През последните седмици правителството в Дамаск увеличи натиска за смазване на бунтовете, особено в градовете Хомс и Хама. Башар Асад обеща политически реформи, а в продължение на години наблюдателите очакваха, че западното възпитание на съпругата му би могло да насърчи промените. 36-годишната Асма Асад, която е от сирийски произход, но прекарва голяма част от живота си в Западен Лондон, като цяло играе малка роля в управлението на страната. През февруари обаче тя писа до британския вестник Таймс, за да обясни защо смята, че съпругът й все още е най-подходящият човек, който трябва да управлява Сирия.
По данни на ООН най-малко 8000 души са загинали по време на протестите срещу режима на Асад, които започнаха миналия март. Президентът и неговите поддръжници настояват, че зад насилието стоят терористични и въоръжени банди.