Историята на Месут, който от 7-годишен е по улиците, за да работи

"Татко умря и трябва да помагам на семейството ми", разказва детето

02.12.2019 | 21:50 Редактор: Ралица Братанова
Историята на Месут, който от 7-годишен е по улиците, за да работи

14-годишният Месут живее в Истанбул и работи всеки ден. В последната една година събира по улиците на най-големият турски град картони и пластмасови шишета. Прави го, защото няма друг избор.

"Ние сме шестима братя и сестри. Трима в Истанбул, а останалите живеят в Текирдак", споделя момчето пред DW. Преместили се в Истанбул след като баща им починал. Месут е бил малък и не знае причината за смъртта на баща си.  

Месут никога не е ходил на училище, а вместо това обикаля по 8-9 часа на ден и когато напълни количката си продава съдържанието й. Така изкарва пари за деня. За 30 килограма боклук получава 20 лири - малко под 3 евро.

"За себе си оставям по 2 лири. С тях си купувам нещо хубаво - обикновено чипс или кола. Останалите пари давам на майка ми", казва Месут.

Той несъмнено вижда разликата между своят живот и този на повечето деца. Всичките му приятели са в училище и на него му се иска да може да рита топка вечер.

Месут мечтае за бъдещето, когато иска в ръцете му да е не количката за боклук, а фотоапарат, за да снима всичко, което му се стори интересно.

Той е от 7-годишен на улицата, за да работи и изкарва пари и смята, че от тогава насам нищо не се е променило. Освен едно - днес с него излиза и малкият му брад Арда. Така и малкият 8-годишен Арда става поредното дете в Турция, което не е в клас, а на улицата в търсене на прехрана.

Вижте целия материал на Dnes.bg.

Снимка: DW

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК