fallback

Eкспулсираха представител на Human rights watch от Израел

Той е обвинен, че подкрепя кампания за бойкот на Израел

25.11.2019 | 20:49 Автор: Юлия Христова

Директорът на организацията Human rights watch за Израел и палестинските територии Омар Шакир бе експулсиран днес от Израел, предаде Франс прес.

Шакир е експулсиран по обвинение, че подкрепя кампания за бойкот на Израел.

Израелските власти забраниха достъпа до територията на Израел на чуждестранни граждани, обвинени, че подкрепят кампанията за бойкот, спиране на инвестициите в Израел и налагане на санкции срещу еврейската държава. Според израелското министерство на стратегическите въпроси Шакир, който е американски гражданин, е първият експулсиран във връзка с приетата преди две години мярка.

Властите отказаха да подновят визата на Шакир в края на миналата година. След серия от обжалвания, в началото на този месец израелският Върховен съд даде зелена светлина за неговото експулсиране.

Не си спомням за друга демокрация, която да е блокирала достъпа на представител на "Хюман райтс уоч", заяви директорът на организацията Кенет Рот.

Омар Шакир сравни експулсирането си от Израел с отношението, с което се е сблъскал, докато е бил в страни като Египет, Сирия и Бахрейн. Human rights watch увери, че той ще продължи работата си за организацията, но извън Израел, пише dnes.bg.

Европейският съюз разкритикува решението на израелските власти за Шакир, а ООН предупреди през май, че в Израел правозащитниците имат все по-ограничено поле за действие, отбелязва Франс прес.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

fallback
Още от Свят
fallback