fallback

Правозащитници: Над 300 жени са убити в Турция през тази година

Ердоган призова за продължаване на борбата с физическото и сексуално насилие

25.11.2019 | 16:29 Автор: Юлия Христова

В над 20 града в Турция са планирани прояви свързани с Международния ден срещу насилието над жени. Повече от 300 жени са били убити в страната от 1 януари досега, сочат данните на доклад, публикуван от правозащитен сайт. Според други данни обаче броят на жертвите е дори по-висок.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган публикува послание, в което призовава за продължаване на борбата с физическото и сексуално насилие над жените и дискриминацията, като допълва, че със съвместни усилия "този срам ще бъде напълно изтрит от страната“.

В Истанбул обаче областната управа забрани провеждането на митинг на главния пешеходен булевард "Истиклял“. Миналата година в града също беше наложена забрана на публичните прояви на тази дата.

420 жени са били убити през 2019 г., съобщи частният телевизионен канал НТВ. Най-често извършителите са бивши приятели или съпрузи или роднини на жертвите, пише БНР.

На протести срещу насилието над жени участнички призоваха за прилагане на т.нар. Истанбулска конвенция и турското законодателство по въпроса и издигнаха плакати с лозунги "Да спрем насилието над жените!“ и "Не искаме да умираме!“.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback