fallback

България няма да обвързва Шенген с подкрепата на Сърбия за ЕС

Холандия отново подчерта, че Румъния и България не са готови за безвизовото пространство.

01.03.2012 | 19:05

България подкрепя безусловно започването на преговори между Сърбия и ЕС. София няма намерение да обвързва подкрепата за Белград с членството в Шенген. Това стана ясно след изказване на премиера Бойко Борисов.

По-рано се появиха съмненията, че Румъния е поискала от Сърбия гаранции за спазване на правата на влашкото малцинство в страната.

От Букурещ по-късно обясниха, че не са искали да блокират започването на преговори между ЕС и Сърбия, а само гаранции. Някои дипломати обвързаха позицията на Румъния с отказа на Холандия да допусне страната, заедно с България в Шенген.

Междувременно премиерът Борисов отказа да коментира думите на холандския си колега Марк Рюте, който за пореден път заяви, че балканските страни не са готови за Шенген.

„България е изпълнила всички критерии за влизане . Европейските граждани трябва да са спокойни, че българо-турската граница се пази по най-добрия възможен начин ”, каза министър-председателят.

Очаква се Европейският съвет да вземе решение да даде статут на Сърбия като страна кандидат за член. Съветът на външните министри на ЕС вече даде зелена светлина за подобно решение.

 

 

 

fallback
Още от Свят
fallback