България няма да обвързва Шенген с подкрепата на Сърбия за ЕС

Холандия отново подчерта, че Румъния и България не са готови за безвизовото пространство.

01.03.2012 | 19:05
България няма да обвързва Шенген с подкрепата на Сърбия за ЕС

България подкрепя безусловно започването на преговори между Сърбия и ЕС. София няма намерение да обвързва подкрепата за Белград с членството в Шенген. Това стана ясно след изказване на премиера Бойко Борисов.

По-рано се появиха съмненията, че Румъния е поискала от Сърбия гаранции за спазване на правата на влашкото малцинство в страната.

От Букурещ по-късно обясниха, че не са искали да блокират започването на преговори между ЕС и Сърбия, а само гаранции. Някои дипломати обвързаха позицията на Румъния с отказа на Холандия да допусне страната, заедно с България в Шенген.

Междувременно премиерът Борисов отказа да коментира думите на холандския си колега Марк Рюте, който за пореден път заяви, че балканските страни не са готови за Шенген.

„България е изпълнила всички критерии за влизане . Европейските граждани трябва да са спокойни, че българо-турската граница се пази по най-добрия възможен начин ”, каза министър-председателят.

Очаква се Европейският съвет да вземе решение да даде статут на Сърбия като страна кандидат за член. Съветът на външните министри на ЕС вече даде зелена светлина за подобно решение.