Борисов замина за заседанието на Европейския съвет

На 2 март европейските лидери трябва да подпишат проекта на договор за стабилност и координация на паричния съюз.

01.03.2012 | 07:42
Борисов замина за заседанието на Европейския съвет

През следващите два дни в белгийската столица Брюксел ще се проведе заседание на Европейския съвет. На него европейските лидери ще се обсъдят мерките за насърчаване на икономическия растеж и заетостта. Те трябва да подпишат и проекта на договор  за стабилност, координация и управление в икономическия и паричен съюз.

Българското правителство вече прие текста на този договор и упълномощи премиера Бойко Борисов да подпише документа. Церемонията ще се състои на 2 март. При подписването България ще предостави политическа декларация за прилагането на договора преди членството на страната ни в еврозоната, изключвайки частта, която се отнася до координация на икономическите политики.

Договорът има за цел да укрепи икономиката на европейския валутен съюз чрез пакет от мерки, насочени съм засилване на бюджетната дисциплина и по-добра координация на управлението в еврозоната.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу похвали усилията на Европа да се справи с дълговата криза и обеща по-малко "драматични моменти" по време на разговорите. По думите му последните събития ще дадат възможност на лидерите да се фокусират повече върху темите за насърчаване на растежа по време на двудневните разговори.

След като стана ясно, че въпросът за засилване на стабилизационните фондове за еврото няма да присъства в програмата на Европейския съвет, а проблемите на Гърция ще бъдат обсъдени на отделна среща на финансовите министри на еврозоната, се очаква дневният ред на срещата на върха да бъде много по-лек, коментират световните информационни агенции.

По време на заседанието на Европейския съвет се очаква още да бъдат обсъдени въпроси като  статута на Сърбия за кандидат-член на Европейския съюз и присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство.