Сирия ще има нова конституция

90% от гласувалите на контролирания от правителството референдум са казали „да“ на нов основен закон.

27.02.2012 | 19:02
Сирия ще има нова конституция

Сирия оповести официалните резултати от провелия се референдум за нова конституция. 89.4% са подкрепили предложението на президента Башар Асад, докато около 9% са били против.

Промяната в новия закон на страната е, че вече не се гарантира основната роля на партията на президента Башар Асад в политическия живот на страната.

Според представените от официален Дамаск резултати, избирателната активност е била 57.4%. Представителите на опозицията обаче бойкотираха референдума, а САЩ и Франция го определиха като „фарс“.

Докато течеше гласуването, сирийската армия не спря атаките срещу опозицията. Правозащитни организации, цитирани от Reuters, съобщават за 59 жертви. Част от убитите са служители на силите за сигурност застреляни от бунтовниците.

Междувременно министрите на външните работи на страните членки на ЕС одобриха нов пакет от санкции срещу Сирия. Те предвиждат да бъдат замразени активите на сирийската централна банка в Европа.  Ще бъдат забранени полетите на сирийски товарни самолети над въздушното пространство на ЕС. Също така се ограничават сделките с ценни метали и скъпоценни камъни със Сирия.