САЩ предложиха 10 млн. долара на опозицията в Сирия

Западните и арабските държави вече обмислят външна въоръжена намеса в страна.

25.02.2012 | 09:45
САЩ предложиха 10 млн. долара на опозицията в Сирия

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън предложи на Сирия сумата от 10 милиона долара за обезпечаване на хуманитарната помощ в страната, съобщи AFP. По време на състоялата се в Тунис международна конференция "Приятели на Сирия“ Клинтън отбеляза, че сирийският режим ще „заплати висока цена”, ако продължава да игнорира исканията на международната общност и да „потиска правата на сирийския народ.” „Ако президентът Асад продължи да отхвърля предложенията за спасителна помощ за сирийците, ще има още кръв по неговите ръце,” предупреди Клинтън.
На конференцията в Тунис представители от над 70 страни приеха декларация, с която призовават управляващите от Дамаск незабавно да сложат край на насилието, да допуснат хуманитарна помощ и доставки в страната. В документа се отбелязва още, че страните ще разширят санкциите срещу Сирия, като включат забрана за пътуване, замразяване на активи, ограничаване на дипломатическите връзки и блокиране на оръжейните доставки, предаде BBC. Основната опозиционна група „Сирийския национален съвет“ беше призната за „надежден” глас на съпротивата срещу управляващия режим, като обявяването й за алтернатива на правителството на Асад беше отложено. Китай и Русия не изпратиха свои представители в Тунис.
Присъстващите на конференцията предупредиха, че военната интервенция може да се окаже „единствената опция” за свалянето на режима на Асад. До този момент западните и арабските страни отхвърляха идеята за чуждестранна помощ, подобна на изпратената в Либия за свалянето на Муамар Кадафи.
В Тунис министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Сауд ал-Файсал подкрепи идеята за въоръжаване на сирийската опозиция: „Мисля, че това е отлична идея...Защото те трябва да се защитят.”
В петък от Вашингтон американският президент Барак Обама заяви, че САЩ и техните съюзници ще разгледат „всички възможни варианти”, за да спрат убийствата на невинни хора в Сирия.

Oще в понеделник всички транзакции със Сирийската централна банка ще бъдат блокирани, заяви за БНР министърът на външните работи Николай Младенов, който присъства на конференцията „Приятели за Сирия” в Тунис. Решението ще доведе до пълно замразяване на сирийските авоари в Европа.

От началото на конфликта в страната са убити над 5 400 души, сочат данните на ООН. Според местни активисти цифрата е 7 300. Само в последния ден на изминалата седмица са загинали над 103 души в цялата страна, съобщава BBC.