fallback

Нови сблъсъци в Атина

Гръцката полиция е задържала над 60 демонстранти.

23.02.2012 | 08:31

Протест организиран от големите профсъюзи в Гърция прерасна в сблъсък с полицията. Недоволството бе заради внесения в парламента закон за преструктуриране на дълга пред частните инвеститори и драконовските мерки за съкращаване на бюджетните разходи, които очакват страната.

Късно тази нощ парламентарна комисия одобри законодателството, което ще проправи пътя на Гърция за преструктуриране на дълга. Депутатите от ПАСОК и Нова демокрация се договориха за така наречената колективна клауза за действие. Тя може да бъде активирана, ако Гърция не е в състояние да убеди носителите на облигации да участват доброволно в суапови сделки, които имат за цел да намалят дълга на южната ни съседка с над 100 милиарда евро.  Гласуването в пленарна зала ще бъде днес.

Законодателните актове, внесени в Парламента, предвиждат още за отделянето на над 3 милиарда евро за намаляване на разходите, които Гърция трябва да направи тази година. По време на вчерашните дебати депутатите от опозицията отхвърлиха законопроекта, затова гласуването продължава и днес. До конкретни решения трябва да се стигне преди срещата на върха на лидерите от ЕС на 1 и 2 март в Брюксел. Именно тогава трябва да бъде подписана сделката за отпускането на 130 милиарда евро за Гърция.

„Ако Гърция следва предначертаната програма, ще преодолее кризата и още през 2014 ще отбележи стабилен растеж“, увери премиера Лукас Пападимос след среща с президента Каролос Папуляс. Междувременно стана ясно, че по нареждане на парламента започва разследване на предишното социалистическо правителство за преднамерено раздуване на данните за дефицита на страната

fallback
Още от Свят
fallback