Нови сблъсъци в Атина

Гръцката полиция е задържала над 60 демонстранти.

23.02.2012 | 08:31
Нови сблъсъци в Атина

Протест организиран от големите профсъюзи в Гърция прерасна в сблъсък с полицията. Недоволството бе заради внесения в парламента закон за преструктуриране на дълга пред частните инвеститори и драконовските мерки за съкращаване на бюджетните разходи, които очакват страната.

Късно тази нощ парламентарна комисия одобри законодателството, което ще проправи пътя на Гърция за преструктуриране на дълга. Депутатите от ПАСОК и Нова демокрация се договориха за така наречената колективна клауза за действие. Тя може да бъде активирана, ако Гърция не е в състояние да убеди носителите на облигации да участват доброволно в суапови сделки, които имат за цел да намалят дълга на южната ни съседка с над 100 милиарда евро.  Гласуването в пленарна зала ще бъде днес.

Законодателните актове, внесени в Парламента, предвиждат още за отделянето на над 3 милиарда евро за намаляване на разходите, които Гърция трябва да направи тази година. По време на вчерашните дебати депутатите от опозицията отхвърлиха законопроекта, затова гласуването продължава и днес. До конкретни решения трябва да се стигне преди срещата на върха на лидерите от ЕС на 1 и 2 март в Брюксел. Именно тогава трябва да бъде подписана сделката за отпускането на 130 милиарда евро за Гърция.

„Ако Гърция следва предначертаната програма, ще преодолее кризата и още през 2014 ще отбележи стабилен растеж“, увери премиера Лукас Пападимос след среща с президента Каролос Папуляс.
Междувременно стана ясно, че по нареждане на парламента започва разследване на предишното социалистическо правителство за преднамерено раздуване на данните за дефицита на страната