Сирийският бизнес изоставя Асад

Санкциите срещу Сирия вече задушават икономиката и това ще е фатално за режима, твърди бизнесменът Файсал ал Кудси.

19.02.2012 | 11:39
Сирийският бизнес изоставя Асад

„Репресивните действия на правителството ще имат ефект най-много още шест месеца. След това всички ще са на улицата”, заяви в интервю за BBC бизнесменът Файсал ал Кудси, който е син на бивш сирийски президент.

Санкциите задушават икономиката и това се усеща все по-силно в Сирия, твърди Кудси. Според него бизнес елитът вече преосмисля подкрепата си за Асад.

Размириците в Сирия са унищожили туризма, а санкциите върху износа на петрол и други продукти значително са намалили брутния вътрешен продукт на страната. Чуждестранните резерви на централната банка са спаднали от 22 милиарда до около 10 милиарда долара и продължават да се топят, обясни Кудси.

„Икономиката, а не чуждите сили и войната, ще свалят сегашния режим”, убеден е бизнесменът. Той обаче е категоричен, че Башар ал Асад никога няма да се предаде и ще се бори до край. Кудси е председател на базирана в Лондон инвестиционна банкова компания.

Междувременно насилието в арабската страна продължава. В събота армията стреля по участници в погребална церемония, което доведе до мащабни протести в Дамаск.