fallback

Турция не дава Израел да ползва радара на НАТО

Анкара отбелязва 60 години от влизането си в Северноатлантическия алианс.

18.02.2012 | 10:56

Турция няма да споделя данни от радиолокационната система за противоракетна отбрана на НАТО, разположен на нейна територия със страни, които не влизат във военно-политически блок, и по-конкретно с Израел. Това заяви турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу по време на съвместна пресконференция в Анкара с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, съобщава РИА Новости. Самият Расмусен също потвърди, че информацията от системата може да се ползва само от страни-членки на Северноатлантическия алианс, отговаряйки на въпрос дали Израел е имал достъп до данните.

Припомняме, че през този месец редица медии съобщиха, че САЩ и Израел са извършили съвместни ракетни изпитания, именно ползвайки данни от радарите на НАТО в Турция.

В Анкара Расмусен се намира във връзка с честването на 60 години от влизането на Турция в НАТО. Генералният секретар на пакта е провел няколко срещи с военното и политическото ръководство на страната, която е с втората по големина численост на армията в рамките на алианса.

Споразумението за разполагане на натовската радиолокационна система в Турция бе подписано миналата година, но данни от системата се получават едва от началото на 2012. Сегментът от противоракетната отбрана е монтиран в югоизточната част на страната в провинция Малатия.

Анкара рязко влоши отношенията си с Израел през 2010 г., когато израелските сили за сигурност убиха 9 турски граждани, участници във „Флотилията на свободата”, която трябваше да достави хуманитарна помощ на палестинците в Ивицата Газа. 

fallback
Още от Свят
fallback