Турция не дава Израел да ползва радара на НАТО

Анкара отбелязва 60 години от влизането си в Северноатлантическия алианс.

18.02.2012 | 10:56
Турция не дава Израел да ползва радара на НАТО

Турция няма да споделя данни от радиолокационната система за противоракетна отбрана на НАТО, разположен на нейна територия със страни, които не влизат във военно-политически блок, и по-конкретно с Израел. Това заяви турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу по време на съвместна пресконференция в Анкара с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, съобщава РИА Новости. Самият Расмусен също потвърди, че информацията от системата може да се ползва само от страни-членки на Северноатлантическия алианс, отговаряйки на въпрос дали Израел е имал достъп до данните.

Припомняме, че през този месец редица медии съобщиха, че САЩ и Израел са извършили съвместни ракетни изпитания, именно ползвайки данни от радарите на НАТО в Турция.

В Анкара Расмусен се намира във връзка с честването на 60 години от влизането на Турция в НАТО. Генералният секретар на пакта е провел няколко срещи с военното и политическото ръководство на страната, която е с втората по големина численост на армията в рамките на алианса.

Споразумението за разполагане на натовската радиолокационна система в Турция бе подписано миналата година, но данни от системата се получават едва от началото на 2012. Сегментът от противоракетната отбрана е монтиран в югоизточната част на страната в провинция Малатия.

Анкара рязко влоши отношенията си с Израел през 2010 г., когато израелските сили за сигурност убиха 9 турски граждани, участници във „Флотилията на свободата”, която трябваше да достави хуманитарна помощ на палестинците в Ивицата Газа.