"Жълтите жилетки" с протест година след началото на недоволството им

Очакват се около 200 демонстрации в цялата страна

16.11.2019 | 14:53 Редактор: Ивет Арабова

Протестното движение на "жълтите жилетки" във Франция oтбелязва годишнина от началото на своите акции. Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи в Париж. Сблъсъци между демонстранти и силите на реда избухнаха в северозпадната част на столицата, близо до портата - Шамперe. 

"Жълтите жилетки" планираха да преминат през града и да стигнат до гара Остерлиц, когато полицията се намеси, за да осуети блокада на една от кръговите транспортни артерии на френската столица. 

Протестите на "жълтите жилетки" започнаха на 17 ноември преди година и събра 300 000 души. През последните месеци броят на демонстрантите намаля значително, постепенно утихнаха насилието и сблъсъците. На своята годишнина обаче участниците в движението се заканиха да покажат, че все още са сила, с която президентът Еманюел Макрон трябва да се съобразява. 

Около 200 демонстрации са планирани в цяла Франция. В столицата се очаква на шествия да излязат няколко хиляди души. Проучване на общественото мнение показва, че 55 процента от французите продължават да подкрепят "жълтите жилетки".

Вижте повече в репортажа!

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК