Русия търси изход от кризата в Сирия

Външният министър Сергей Лавров се срещна с президента Башар ал Асад в опит да спре гражданската война.

07.02.2012 | 11:56
Русия търси изход от кризата в Сирия

„Искаме да видим работещ мирен процес в арабския свят”, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров. Пратеникът на Москва бе посрещнат в Дамаск като герой. Същевременно армията продължи с артилерийския обстрел срещу Хомс, който се смята за център на бунтовническите сили.

„Държавните лидери трябва да носят отговорност. Башар Асад би трабвало да знае това. В наш интерес е арабските народи да живеят в мир”, заяви Лавров.

Срещата между руският дипломат номер едно и сирийският президент идва три дни след като Москва наложи вето в Съвета за сигурност на ООН, искащо смяна на властта в арабската страна. Позицията на Русия до този момент е, че не трябва Международната общност да се меси във вътрешните работи на Сирия.

САЩ, Великобритания и Франция остро критикуваха Русия, която блокира предложението на Арабската лига Асад да сдаде властта на свой заместник. Лавров определи реакцията им като истерична, но при все това западът се надяваше Лавров да покаже на сирийския президент, колко изолиран е вече режимът му. Русия е основен снабдител на Дамаск с оръжие, а освен това има своя морска база в пристанището Тартус.

Междувременно  турският премиер Реджеп Ердоган обяви, че страната му ще започне нова инициатива с държавите, които се противопоставят на режима на Асад. Ердоган обрисува ветото на Русия и Китай като фиаско.