fallback

Елизабет II празнува 60 години на трона

Кралицата вече е най-възрастният британски монарх в историята.

06.02.2012 | 15:21

Второто най-дълго управление в историята на Великобритания навлезе в седмото си десетилетие вчера. Кралица Елизабет II отбеляза 60-ия юбилей от датата, на която пое управлението на страната след смъртта на баща си. Възцарила се едва на 25 години, днес 85-годишната Елизабет е най-възрастният монарх в аналите на Обединеното кралство. Ако остане на трона до септември 2015, тя ще бъде и най-дълго управлявалият, отнемайки рекорда от прабаба си Виктория.

 

В царуването на Елизабет ІІ Великобритания премина през някои от най-драматичните периоди в новата си история - разпадането на Британската империя, разгара и края на Студената война, създаването на Европейския съюз и падането на Берлинската стена.

Кралицата отбеляза събитието в типичния скромен стил - първо в едно училище в Норфък изгледа пиеса, посветена на промените в страната по време на царуването й, а после прекара следобеда в имението Сандрингъм със съпруга си принц Филип. Именно там на 6 февруари 1952 умира в съня си баща й, крал Джордж VI.

Иначе диамантеният юбилей ще бъде отбелязван през цялата година. Най-зрелищни ще са празненствата в Лондон през първия уикенд на юни, когато в тържествена регата по Темза ще се включат над хиляда кораба. Очаква се за специалния концерт на открито в Бъкингамския дворец и тържествената служба в катедралата “Сейнт Пол” да се стекат няколко милиона зрители.

Дейвид Камерън, който е 12-ият министър-председател на страната при управлението на Елизабет, отдаде почитанията си на кралицата, като подчерта нейната “великолепна служба” и й благодари, че направлява нацията с “достойнство и авторитет”.

fallback
Още от Свят
fallback