Британка превърна остатъци от риба в заместител на пластмасата

Продуктите на Люси Хюз се разграждат от 4 до 6 седмици

15.11.2019 | 13:12 Редактор: Ивет Арабова

23-годишна британка откри екологична алтернатива на пластмасата. Младата жена намери начин отпадъци от риба да бъдат превърнати в продукти, които могат да заменят пластмасата за еднократна употреба. Откритието ѝ получи ежегодната награда за индустриален дизайн на сър Джеймс Дайсън.

В продължение на месеци Луси Хюз  прави проучване за количеството на отпадъците, изхвърляни от риболовната индустрия и начините за тяхното намаляване и преработване. 

"Опитах се да разбера как мога да използвам този поток от отпадъци и да добавя стойност към това", разказа тя.  

Били са необходими повече от 100 експеримента, преди да открие правилния метод за преобразуването на биологичния материал в алтернатива на пластмасата. Хюз осъзнава, че кожата и люспите на морските обитатели имат голям потенциал поради своята гъвкавост и сила.

"Когато усетих в ръцети си кожата, разбрах, че природата предлага решение. Защо трябва да създаваме изкуствени полимери, когато ги има в изобилие?", сподели Люси.

Продуктите на 23-годишната британка се разграждат от 4 до 6 седмици. За сравнение изделията от пластмаса се разграждат над 500 години. 

Вижте повече в репортажа!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК