Земетресения разтърсиха Азия

Сеизмолози регистрираха силни трусове в Иран, Киргизия, Азербайджан, Индонезия и Япония.

05.02.2012 | 13:29
Земетресения разтърсиха Азия

Земетресение с магнитуд 5.0 по скалата на Рихтер разтърси иранското крайбрежие на Персийския залив югоизточно от град Бушер, където се намира голяма атомна електроцентрала, съобщава Геологическата служба на САЩ. Трусът е бил на дълбочина 10 километра с епицентър на 76 км от Бушер и на 788 км от столицата Техеран. Не се съобщава за жертви и разрушения, както и за предизвикани в следствие на труса аварии в АЕЦ Бушер.

Киргизия също бе разтърсена от земетресение с магнитуд 5.2 по скалата на Рихтер, съобщи Интерфакс, отново цитирайки Геологичната служба на САЩ. Епицентърът му е бил на 161 км от столицата Бишкек. Трусът е бил на дълбочина 20,9 км.

Два пъти се разтърси земята за едно денонощие и в Азербайджан. Първото разместване на земните пластове е станало на 11 км северно от град Астара вчера сутринта на дълбочина 33 км и с магнитуд от 4 степен. Освен това, днес в Каспийско море е бил усетен и друг трус със сила 4.6 по Рихтер, съобщава Републиканският сеизмологичен център на Азербайджан.  

Земетресение с магнитуд 5.5 по Рихтер е било усетено днес и в провинция Молуку в източната част на Индонезия, съобщи агенция Синхуа. Подземният трус е бил на дълбочина 10 км, а епицентърът му на 105 км северозападно от индонезийския архипелаг Ару. Няма данни за жертви и разрушения.

ИТАР-ТАСС съобщава за земетресение със сила 4.3 на дълбочина 40 км в източната част на главния японски остров Хонсю. Подземният трус е бил усетен в 8 префектури на японския остров, включително в столицата. Няма съобщения за пострадали и разрушения, не е била обявена и заплаха от цунами.