Искат помилване за Ходорковски и Лебедев

Предлагат на руския президент да пусне на свобода 30 осъдени по наказателни дела.

02.02.2012 | 15:34
Искат помилване за Ходорковски и Лебедев

Работна група на Съвета по правата на човека и гражданско участие в съдебно-правната сфера предлага да бъдат помилвани 30 осъдени и обвиняеми по наказателни дела, в това число и бившият ръководител на ЮКОС Михаил Ходорковски и бившият шеф на МФО "МЕНАТЕП" Платон Лебедев, съобщи днес пред РИА Новости директорът на Института за правата на човека Валентин Гефтер.

"Ние предлагаме на президента, настоящия или бъдещия, да вземе мерки по отношение на голям брой лица. Предоставяме списък от 30 човека. В него фигурират не само Ходорковски и Лебедев, но още няколко известни лица. Смятаме, че ако има допуснати грешки в съдебното разследване, то те трябва да се коригират не само нормативно, но и по човешки, хуманно”, каза Гефтер пред журналисти.   

Бившият съдия от Конституционния съд на Руската Федерация и член на работната група Тамара Морщакова подчерта, че президентът има право да помилва осъдени и без да чака от тях молба за това.

В списъка с лицата с наказателни дела, за които има съмнения в правомерността на углавното преследване и наказание, влизат 5 учени, 12 с обвинения за предприемаческа дейност, 5 души със съмнителни наказания за тероризъм, 8 осъдени заради гражданската им активност и протестна дейност. В последната група попада Таисия Осипова, член "Другата Русия".