Тръмп вероятно ще отложи решението за митата върху европейските автомобили

През май президентът на САЩ си постави краен срок до ноември

12.11.2019 | 14:40 Редактор: Ралица Братанова
Тръмп вероятно ще отложи решението за митата върху европейските автомобили

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп се очаква да вземе решение за отлагане на митата върху европейските автомобили и автомобилни части. За решението са допринесли германските производители и техните нови инвестиционни планове, представени в рамките на преговори с Вашингтон, пише Investor.bg.

През май Тръмп си постави краен срок до средата на ноември, когато трябва да реши дали да наложи допълнителни мита върху производството на автомобилния сектор в Европейския съюз. 

От своя страна Брюксел заплаши да отвърне с мита върху американски стоки за 39 млрд. долара, ако президентът спази заканата си.

Според източници тази седмица Тръмп ще удължи отново крайния срок за решението си, въпреки че все още не е взел окончателно решение. За момента от Белия дом отказват коментар.

В интервю за Bloomberg по-рано този месец министърът на търговията в САЩ Уилбър Рос заяви, че отлагане на решението за митата е много вероятно.

Категорична позиция изрази и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който миналата седмица заяви пред германското издание Suddeutsche Zeitung, че Тръмп няма да наложи мита.

Налог от 25% върху вноса на автомобили в САЩ ще прибави 10 000 евро към крайната цена на европейските превозни средства, внасяни в страната, изчисляват от ЕК.

Миналата година Тръмп разгневи европейските лидери, след като обяви, че вносът на стомана и алуминий в САЩ представлява заплаха за националната сигурност и му наложи мита от съответно 25% и 10%, които важат в това число и за ЕС. 

Това принуди блока да отвърне с налози от 25% върху американски внос за 2,8 млрд. евро, който включваше мотори Harley-Davidson, дънки Levi Strauss и бърбън.

Също така въвеждането на митата върху европейския автомобилен сектор ще представлява драстично ескалиране на трансатлантическото напрежение, тъй като стойността на европейски автомобилен износ към САЩ е близо 10 пъти по-голям от този на стомана и алуминий.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК