Отмъщението на либийските бунтовници става все по-кърваво

Над 8500 привърженици на полковник Кадафи се намират в затвори из цяла Либия.

28.01.2012 | 11:22
Отмъщението на либийските бунтовници става все по-кърваво

Привържениците на убития либийски диктатор Муамар Кадафи са жестоко преследвани, мъчени и убивани. В затворите те са подложени на постоянен побой и изнасилвания.

„Единият ми крак беше оттекъл и подут. Докато ми задаваха въпросите не спираха да ме удрят по болното място и така той стана още по зле”, разказва затворник пред BBC пожелал да остане анонимен.

От думите му става ясно, че задържаните биват често тормозени от въоръжени цивилни, които явно имат достъп до затворниците. Това става извън помещенията под контрола на армията и полицията, на тайни места, а понякога дори и в жилищни апартаменти. След побоя жертвите биват връщани обратно в килиите им в изключително тежко състояние.

На много места пък бившите бунтовници са създали затвори управлявани от тях. В тях се задържат хора без заповеди, ясни обвинения или налични доказателства. Често жени биват отвличани, изнасилвани и държани в килиите. Мъжете също стават жертви на сексуален тормоз.

По-рано тази седмица от организацията „Лекари без граници” алармираха, че прекратяват работата си в Мисрата, заради все по засилващият се тормоз срещу затворниците. Над 8500 привърженици на полковник Кадафи се намират в затвори из цяла Либия. ООН призова преходното правителство на Либия да поеме пълен контрол над затворите.