Иран: Ембаргото на ЕС няма да ни засегне

Австралия също обяви, че ще ограничи вноса на петрол от Техеран.

24.01.2012 | 14:29
Иран: Ембаргото на ЕС няма да ни засегне

Ембаргото на ЕС за внос на ирански петрол няма да засегне индустрията на страната, категорични са в Техеран. Правителството е убедено, че лесно ще намери други пазари, където да реализира продукцията, която сега отива за Стария континент.

В понеделник външните министри на ЕС постигнаха споразумение за налагане на забрана на вноса на петрол от Иран. Всички нови договори, които предстоят да бъдат подписани, ще бъдат замразени, а вносът по старите ще се изпълнява до 1 юли. Към момента около 20% от износа на Техеран е предназначен за страните-членки на съюза.

Американският президент Барак Обама приветства наказателните мерки и заяви, че "САЩ ще продължат да налагат нови санкции, за да увеличат натиска върху Иран.

Същевременно Австралия обяви, че ще последва примера на Европейския съюз и също ще забрани вноса на ирански петрол.  Премиерът на страната Кевин Ръд е категоричен, че поведението на Иран е недопустимо.

Техеран е подложен на международен натиск заради ядрената си програма. Страната е подозирана, че се опитва да разработи ядрено оръжие, въпреки уверенията й че ще използва атомната енергия само за мирни цели.